Elky_edited_edited.jpg

lana (elena) blue

photo copyright: Georgia Panakia

ως αρχαιολόγος/μουσειολόγος

σπούδασα αρχαιολογία και ιστορία τέχνης στο ΕΚΠΑ, στην Σορβόννη (Paris I, DEA), στην Ecole du Louvre (Παρίσι) και στο Universidad Autonoma de Barcelona. Έχω εργαστεί σε γκαλερί και σε μουσεία στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Η αρχαιολογία ήταν εξαρχής η πρώτη μου επιλογή κι έχω συμμετάσχει τρεις φορές σε ανασκαφές (αμισθί).

Κι αν δεν έγινα τελικά ένας θηλυκός Indiana Jones ούτε δύτης σε ναυάγια, όπως ονειρευόμουν, στα είκοσι χρόνια μου, έχω καταφέρει να αγαπώ σήμερα -όσο και τότε- την αρχαιολογία.

Κι αφού απέφυγα με κάθε τρόπο τον διορισμό στο δημόσιο (που ονειρευόταν για' μένα η μητέρα μου)  δεν βιοπορίστηκα ποτέ από την αρχαιολογία.

ως ξεναγός

έλαβα πιστοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2013 - έχοντας παρακολουθήσει τα ταχύρρυθμα σεμινάρια του υπουργείου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εργάζομαι ως ξεναγός από το 2018 με το πρακτορείο Alternative Athens, όπου εκπαιδεύτηκα εξαρχής στο storytelling (αφήγηση ιστοριών) με την Βασιλεία Οικονόμου και στην ξενάγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης -στον Φάρο Τυφλών.

Έχω ζήσει για πάνω από δέκα χρόνια στο εξωτερικό και μιλάω πολύ καλά επτά γλώσσες.

Παράλληλα, όπως όλοι μας, αγωνίζομαι να επικοινωνήσω ουσιαστικά έστω σε μία γλώσσα.

ως εκπαιδευτικός

ήμουν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρ. Β.&Ε. Γουλανδρή από το 2006 έως και το 2012. Έχω εργαστεί σε ΙΕΚ, στο δημοτικό εργαστήριο εικαστικών τεχνών Αγίας Παρασκευής και ιδιωτικά.

Πρόσφατα παρακολούθησα μαθήματα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή στο ΕΚΠΑ και το πρόγραμμα " "Θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών" (διάρκειας ενός χρόνου) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχω σχεδιάσει και πραγματοποιήσει εργαστήρια στο εξωτερικό και στην Αθήνα στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα -ανάμεσα σε άλλα.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το ρόλο του δασκάλου - και πολύ δύσκολο-  γι΄ αυτό κατά βάθος απολαμβάνω λίγο περισσότερο την θέση του διδασκόμενου από εκείνη του διδάσκοντα. 

ως συγγραφέας

έχουν εκδοθεί τρία ποιητικά βιβλία μου, ένα θεατρικό μονόπρακτο κι ένα βιβλίο για (μεγάλα)παιδιά.  Αγαπώ πολύ τις ιστορίες. Η γραφή, το διάβασμα και η μουσική είναι για 'μένα σαν την αναπνοή. Ούτε ξέρω πού θα ήμουν σήμερα χωρίς τα βιβλία.

ως δημιουργός

έχω κατά καιρούς ασχοληθεί με το πιάνο, την κλασική κιθάρα, το σχέδιο, την γλυπτική σε πηλό (στο Παρίσι) και την αγγειοπλαστική / κεραμική (για πάνω από δέκα χρόνια). Την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή - μια παλιά CANON αναλογική (του πατέρα μου) την απέκτησα στο Πανεπιστήμιο - από τότε έχω παρακολουθήσει σεμινάρια με πολλούς δασκάλους όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Πλάτωνας Ριβέλλης κοκ.

Κατά βάθος η φωτογραφία είναι μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να εξερευνώ τον κόσμο απολαμβάνοντας τη μοναχικότητά μου χωρίς ενοχές (εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από πρόσφατα ταξίδια μου) - έγινε όμως κι η αφορμή να γνωρίσω μερικούς από τους καλύτερούς μου φίλους.

Έχω συμμετάσχει σε  ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιήσω την δεύτερη ατομική μου έκθεση με κυανοτυπίες από φωτογραφίες μου και φωτογράμματα ταυτόχρονα με την παρουσίαση του τέταρτου ποιητικού μου βιβλίου "οξυγόνο δύο". 

1 kk_edited_edited_edited_edited.jpg