top of page
Elky_edited_edited.jpg

lana (elena) blue

photo copyright: Georgia Panakia

Τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ανακάλυψα την κυανοτυπία.

 

Τον Οκτώβρη του 2022 νοσηλεύτηκα για τρεις εβδομάδες με αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ), στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στη συνέχεια στο Λαικό Νοσοκομείο. Από τότε παίρνω θεραπευτική αγωγή. 

Συνεργάζομαι με δομές/ ξενώνες που φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες προσφέροντας δωρεάν μαθήματα κυανοτυπίας καθώς και σε γυναίκες που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

 

Ως αρχαιολόγος / μουσειολόγος

σπούδασα αρχαιολογία και ιστορία τέχνης στο ΕΚΠΑ, στην Σορβόννη (Paris I, DEA), στην Ecole du Louvre (Παρίσι) και στο Universidad Autonoma de Barcelona. Έχω εργαστεί σε γκαλερί και σε μουσεία στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Η αρχαιολογία ήταν εξαρχής η πρώτη μου επιλογή κι έχω συμμετάσχει τρεις φορές σε ανασκαφές (αμισθί).

Κι αν δεν έγινα τελικά ένας θηλυκός Indiana Jones ούτε δύτης σε ναυάγια, όπως ονειρευόμουν, στα είκοσι χρόνια μου, έχω καταφέρει να αγαπώ σήμερα -όσο και τότε- την αρχαιολογία.

Κι αφού απέφυγα με κάθε τρόπο τον διορισμό στο δημόσιο (που ονειρευόταν για' μένα η μητέρα μου) δεν βιοπορίστηκα ποτέ από την αρχαιολογία.

Ως ξεναγός

έλαβα πιστοποίηση (για την αγγλική και την γαλλική γλώσσα) από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2013 - έχοντας παρακολουθήσει τα ταχύρρυθμα σεμινάρια του υπουργείου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εργάζομαι ως ξεναγός από το 2018 (2000+ ώρες ξενάγησης) με το πρακτορείο Alternative Athens, όπου εκπαιδεύτηκα στο storytelling (αφήγηση ιστοριών) με την Βασιλεία Οικονόμου και στην ξενάγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης -στον Φάρο Τυφλών. Στις 16 Μαϊου 2022 πραγματοποίησα την πρώτη ξενάγηση στην Ελλάδα -και μία από τις πρώτες πανευρωπαϊκά- σε εξωτερικό χώρο (στην Ακρόπολη) σε μη βλέποντες - στα αγγλικά.  Μέσα στο διάστημα των πέντε χρόνων που εργάζομαι ως ξεναγός είχα την τιμή να με εμπιστευτούν άτομα με ειδικές ικανότητες - κινητικά προβλήματα και ψυχικές νόσους (σε θεραπεία). .

Έχω ζήσει πάνω από δέκα χρόνια στο εξωτερικό και μιλάω πολύ καλά επτά γλώσσες.

Ως εκπαιδευτικός

εργάστηκα ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρ. Β.&Ε. Γουλανδρή από το 2006 έως και το 2012.

To 2013 συμμετείχα στην κατασκευή ενός νηπιαγωγείου στα πλαίσια εθελοντικής συμμετοχής σε πρόγραμμα της Action Aid στο Βόρειο Βιετνάμ.

Έχω εργαστεί σε ΙΕΚ, στο δημοτικό εργαστήριο εικαστικών τεχνών Αγίας Παρασκευής και ιδιωτικά.

Πρόσφατα παρακολούθησα μαθήματα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή στο ΕΚΠΑ και το πρόγραμμα " "Θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών" (διάρκειας ενός χρόνου) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχω σχεδιάσει και πραγματοποιήσει εργαστήρια στο εξωτερικό και στην Αθήνα στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα -ανάμεσα σε άλλα.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το ρόλο του δασκάλου - και πολύ δύσκολο-  γι΄ αυτό κατά βάθος απολαμβάνω περισσότερο την θέση του διδασκόμενου από εκείνη του διδάσκοντα. 

Ως συγγραφέας

έχουν εκδοθεί τέσσερα ποιητικά βιβλία μου, ένα θεατρικό μονόπρακτο κι ένα βιβλίο για (μεγάλα)παιδιά, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο σε μορφή ebook, audio book κι έχει εκδοθεί και σε μορφή Braille.  Αγαπώ πολύ τις ιστορίες. Η γραφή, το διάβασμα και η μουσική είναι για 'μένα σαν την αναπνοή. Ούτε ξέρω πού θα ήμουν σήμερα χωρίς τα βιβλία.

Ως δημιουργός

έχω κατά καιρούς ασχοληθεί με το πιάνο, την κλασική κιθάρα, το σχέδιο, την γλυπτική σε πηλό (στο Παρίσι) και την αγγειοπλαστική / κεραμική (για πάνω από δέκα χρόνια). Την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή - μια παλιά CANON αναλογική (του πατέρα μου) την απέκτησα στο πρώτο έτος του Πανεπιστημίου - από τότε έχω παρακολουθήσει σεμινάρια με πολλούς δασκάλους όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Πλάτωνας Ριβέλλης κοκ.

Κατά βάθος η φωτογραφία είναι μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να εξερευνώ τον κόσμο απολαμβάνοντας τη μοναχικότητά μου χωρίς ενοχές (εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από πρόσφατα ταξίδια μου) - έγινε όμως κι η αφορμή να γνωρίσω και μερικούς από τους καλύτερους φίλους μου.

Έχω συμμετάσχει σε  ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο παιδικό βιβλίο μου που έγραψα το 2021 υπογράφω εκτός από το κείμενο και την εικονογράφηση.

Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιήσω την δεύτερη ατομική μου έκθεση με κυανοτυπίες από φωτογραφίες μου και φωτογράμματα ταυτόχρονα με την παρουσίαση του τέταρτου ποιητικού μου βιβλίου "οξυγόνο δύο". 

1 kk_edited_edited_edited_edited.jpg
bottom of page