top of page
2 k_edited_edited.jpg
3_edited.jpg

"What hurts you blesses you / Darkness is your candle" (Rumi)

Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός

Σκέψου να μπορείς να κρατήσεις το αποτύπωμα από τον ήλιο και την ενέργεια μιας ιδιαίτερης μέρας ή μιας ιδιαίτερης στιγμής από ένα ταξίδι, από έναν τόπο που επισκέφτηκες. Σκέψου φωτογραφίες πραγματικά "γραμμένες με φως" (φωτο+ γράφω). Για΄μένα το μπλε χρώμα, όπως η βιταμίνη D, είναι ένα φάρμακο ανατροφοδότησης  -με συνδέει με τη φύση και το φως (η δική μου "βιταμίνη μπλε").

 

Στην τεχνική της κυανοτυπίας, όπως και στη φωτοσύνθεση, ο ήλιος δε φωτίζει απλά, αλλά διαμορφώνει,  - η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και ο χρόνος έκθεσης ενός αντικειμένου (φωτόγραμμα) ή μιας εικόνας (φωτογραφία επεξεργασμένη με ειδική τεχνική) στο ηλιακό φως (ή σε κάποια άλλη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας) δίνει την μορφή και την ένταση της απόχρωσης στο τελικό έργο - όσο μεγαλύτερη η διάρκεια έκθεσης στο φως τόσο πιο έντονη η απόχρωση του μπλε στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Στην πραγματικότητα κάθε κυανοτυπία (blueprint) είναι ένας κώδικας που εμπεριέχει τις πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο και τον τόπο όπου δημιουργήθηκε (όπως φαίνεται εδώ)

 

Σε δεύτερη φάση, μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές  ,όπως είναι για παράδειγμα το ξέβγαλμα με  υπεροξείδιο του υδραργύρου (το γνωστό μας "οξυζενέ"), σόδα, οξαλικό οξύ, αμμωνία, μαύρο τσάι, καφές και άλλα υλικά., καθώς και την προσθήκη ειδικών προστατευτικών βερνικιών μετά το στέγνωμα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης ή ξεθωριάσματος του χρώματος στο τελικό αποτέλεσμα..

 

Στο εργαστήριο, εκτός από την εναλλακτική τεχνική της κυανοτυπίας πειραματίζομαι και με άλλες τεχνικές εναλλακτικής εκτύπωσης στο ηλιακό φως, όπως είναι τα σκιαγράμματα σε οργανικά υλικά και η εκτύπωση με solar dyes. .  

2 k_edited_edited.jpg

"Βιταμίνη μπλε" 

Πριν από χρόνια, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στην κατάδυση - ήθελα τότε να εργαστώ στην ενάλια ανασκαφή- έμαθα πως κάτω από κάποιο συγκεκριμένο βάθος στον βυθό, τα χρώματα δεν είναι ορατά-  επικρατεί παντού το σκούρο μπλε χρώμα.

"Κάθε πρόβλημα που προκύπτει στον βυθό,  πρέπει να λύνεται στο βυθό" μας έλεγε  ο εκπαιδευτής, - αν ο δύτης από φόβο ή πανικό βιαστεί να ανέβει στην επιφάνεια χωρίς τις απαραίτητες "στάσεις αποσυμπίεσης" κινδυνεύει από τη "νόσο των δυτών", μια κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία.

 

Έτσι και στα προβλήματα ψυχικής φύσεως είναι καλύτερα να λύνονται "στο βυθό", αντιμετωπίζοντάς το κατάματα, με στόχο να βγούνε "στο φως".  

Σε μια περίοδο βαθιάς βουτιάς στον μέσα βυθό ανακάλυψα την κυανοτυπία.

Το μπλε είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα (μαζί με το κόκκινο και το κίτρινο).  Στο χρωματικό φάσμα τοποθετείται ανάμεσα στα 450 και τα 495 nanometres (nm).

Σε ορισμένους πολιτισμούς θεωρείται το πιο προστατευτικό απ' όλα τα χρώματα - στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, οι πόρτες βάφονται μπλε για να εμποδίζεται η είσοδος των κακών πνευμάτων στα σπίτια, ενώ στη ΝΔ Αμερική οι άνθρωποι βάφουν μπλε τις οροφές στις βεράντες τους για να απομακρύνονται τα φαντάσματα. 

 

Στον ορατό κόσμο το μπλε έχει αμέτρητες αποχρώσεις (από το σκούρο μπλε, το blue-black μέχρι το απαλό γαλανό) κι αν γενικά έχει συνδεθεί στον δυτικό πολιτισμό με την μελαγχολία ("blues")  το μπλε είναι πολλά περισσότερα: είναι ο αττικός ουρανός, το Αιγαίο πέλαγος (πουθενά στη γη το μπλε δεν είναι τόσο μπλε όσο στη Μεσόγειο), τα πρώτα τετράδια και πολλά άλλα. Νομίζω, επίσης, πως είναι το κατεξοχήν χρώμα της Μνήμης - μια ενέργεια αναζωογονητική που μας συνδέει με το φως.

Στην συλλογή Οut of the Βlues που γεννήθηκε  σε μία δύσκολη για ΄μένα περίοδο εξερευνώ τα συναισθήματα που γεννά το μπλε χρώμα μέσα από εικόνες του φωτογραφικού αρχείου μου. 

Μαθαίνω να αγαπώ το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.

Εδώ η ομότιτλη λίστα τραγουδιών στο spotify για την συλλογή " target="_blank" rel="noreferrer noopener"> Out of the Blues

 

 

2 k_edited_edited.jpg
bottom of page