2 k_edited_edited.jpg
3_edited.jpg

"What hurts you blesses you / Darkness is your candle" (Rumi)

Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός

Σκέψου να μπορείς να κρατήσεις για πάντα το αποτύπωμα από τον ήλιο και την ενέργεια μιας ιδιαίτερης μέρας ή μιας ιδιαίτερης στιγμής από ένα ταξίδι, από έναν τόπο που επισκέφτηκες. Σκέψου φωτογραφίες πραγματικά "γραμμένες με φως" (φωτο+ γράφω). Όπως η βιταμίνη D, έτσι και το μπλε χρώμα είναι για 'μένα φάρμακο ανατροφοδότησης  -με συνδέει με τη φύση και το φως (η δική μου "βιταμίνη μπλε").

 

Παραφράζοντας τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη "Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός", όλα τα αντικείμενα που αντιλαμβανόμαστε μέσω της όρασης τα αντιλαμβανόμαστε χάρις στο φως.

Στην τεχνική της κυανοτυπίας, όπως και στη φωτοσύνθεση, ο ήλιος δε φωτίζει απλά, αλλά διαμορφώνει, δημιουργεί  - η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και ο χρόνος έκθεσης ενός αντικειμένου (φωτόγραμμα) ή μιας εικόνας (φωτογραφία επεξεργασμένη με ειδική τεχνική) στο ηλιακό φως (ή σε κάποια άλλη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας) δίνει την μορφή και την ένταση της απόχρωσης στο τελικό έργο - όσο μεγαλύτερη η διάρκεια έκθεσης στο φως τόσο πιο έντονη η απόχρωση του μπλε στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Στην πραγματικότητα κάθε κυανοτυπία (blueprint) είναι ένας κώδικας που εμπεριέχει τις πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο και τον τόπο όπου δημιουργήθηκε (όπως φαίνεται εδώ)

 

Σε δεύτερη φάση, μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές  ,όπως είναι για παράδειγμα το ξέβγαλμα με  υπεροξείδιο του υδραργύρου (το γνωστό μας "οξυζενέ"), σόδα, οξαλικό οξύ, αμμωνία, μαύρο τσάι, καφές και άλλα υλικά., καθώς και την προσθήκη ειδικών προστατευτικών βερνικιών μετά το στέγνωμα υπάρχει η δυνατότητα (προαιρετικά) ενίσχυσης ή ξεθωριάσματος του χρώματος στο τελικό αποτέλεσμα...  

2 k_edited_edited.jpg

"Βιταμίνη μπλε" 

Πριν από πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στην κατάδυση - ήθελα τότε να εργαστώ στην ενάλια ανασκαφή- έμαθα πως κάτω από κάποιο συγκεκριμένο βάθος στον βυθό, τα χρώματα "διαλύονται" - παύουν δηλαδή να είναι ορατά-  και επικρατεί το σκούρο μπλε χρώμα.

"Κάθε πρόβλημα που προκύπτει στον βυθό,  πρέπει να λύνεται στο βυθό" μας έλεγε τότε ο εκπαιδευτής, - αν ο δύτης από φόβο ή πανικό βιαστεί να ανέβει στην επιφάνεια χωρίς τις απαραίτητες "στάσεις αποσυμπίεσης" κινδυνεύει από τη "νόσο των δυτών", μια κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη  υγεία.

 

Έμαθα να εφαρμόζω αυτή την οπτική και στα προβλήματα ψυχικής υγείας: κάθε πρόβλημα στο "βυθό" προσπαθώ να το λύνω στον βυθό - όχι στην επιφάνεια. Σε μια περίοδο βαθιάς βουτιάς στον μέσα βυθό ανακάλυψα την κυανοτυπία.

Το μπλε είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα (μαζί με το κόκκινο και το κίτρινο).  Στο χρωματικό φάσμα τοποθετείται ανάμεσα στα 450 και τα 495 nanometres (nm).

Σε ορισμένους πολιτισμούς θεωρείται το πιο προστατευτικό απ' όλα τα χρώματα - στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, οι πόρτες βάφονται μπλε για να εμποδίζεται η είσοδος των κακών πνευμάτων στα σπίτια, ενώ στη ΝΔ Αμερική οι άνθρωποι βάφουν μπλε τις οροφές στις βεράντες τους για να απομακρύνονται τα φαντάσματα. 

 

Στον ορατό κόσμο το μπλε έχει αμέτρητες αποχρώσεις (από το σκούρο μπλε, το blue-black μέχρι το απαλό γαλανό) κι αν γενικά έχει συνδεθεί στον δυτικό πολιτισμό με την μελαγχολία ("blues") για' 'μένα το μπλε είναι πολλά περισσότερα: είναι ο αττικός ουρανός, το Αιγαίο πέλαγος (πουθενά στη γη το μπλε δεν είναι τόσο μπλε όσο στη Μεσόγειο), τα πρώτα μου τετράδια. Νομίζω, επίσης, πως είναι το κατεξοχήν το χρώμα της Μνήμης μου - μια ενέργεια αναζωογονητική που με συνδέει με το φως.

Στην συλλογή Οut of the Βlues που γεννήθηκε  σε μία δύσκολη περίοδο για εμένα εξερευνώ τα συναισθήματα που γεννά το μπλε χρώμα μέσα από εικόνες του φωτογραφικού αρχείου μου. 

Μαθαίνω να αγαπώ το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.

Εδώ η ομότιτλη λίστα τραγουδιών στο spotify για την συλλογή " target="_blank" rel="noreferrer noopener"> Out of the Blues

 

 

2 k_edited_edited.jpg